İnsan alışkanlıklarını bilimin araştırmaları nicedir ki bozar gider al aşağı eder. Çok işe yarar diye sürekli yaptığımız alışkanlık haline gelmiş bir çok şeyin aslında pek de öyle olmadığını Cracked'den örneklerle sizler için derledik.
2. Araştırmalara göre bir kişinin tek başına ürettiği çözüm kalabalık bir 'beyin fırtınası'ndan çok daha etkili oluyor. Yani o beyin fırtınası toplantıları sandığınız kadar sıkıcı ve gereksiz.
3. Saçlarınızı her gün şampuanlamak gereksiz olduğu kadar zararlı da olabilir.
4. Enerji içeceklerinin çoğu taurin maddesinin etken içerik olduğunu yazarlar. Fakat bu içeceklerin içindeki taurin miktarının vücuda herhangi bir etkisinin olduğunu kanıtlayacak tıbbi bir tespit yok.
5. Çoğu durumda el temizleme jelleri aslında su ve sabunla yıkamaktan çok daha az bakteri öldürür. Alkolsüz el antiseptiği jelleri düzenli kullanmak bakterilerin bunlara karşı rezistans geliştirmesine sebep olur.
6. Bisiklet kaskı takmak sürücülerin araçlarını bisiklet kullanıcılarına daha yakından sürmelerine ve böylece olası kazalara sebep oluyor.
7. Tuvalet atılan temizleme tabletleri aslında düşünüldüğü kadar çok hijyen sağlamamanın yanında, uzun vadede daha çok leke bırakabiliyor ve gider borularına zarar verebiliyor.
8. Amerika Pediyadristler Birliği'ne göre bebek beşiği kenar koruma yastıkları asla kullanılmamalı çünkü bebekler için bir boğulma riski oluyorlar ve bebeğe ekstra koruma için hiç bir faydaları yok.
9. Dünyayı daha iyi bir yer haline getirme çabalarınızda dikkatli olun çünkü plastik şişeleri tekrar tekrar kullanmak bakteri yayılmasına sebep olabilir.
10. Yumurtaları dolapta saklamadan önce yıkamak dışlarında bulunan doğal koruma örtüsünü ortadan kaldıracaktır. Bu sebeple yumurta daha çabuk bozulabilir veya salmonella gibi bakterilere karşı korunmasız kalır.
11. Kümes hayvanlarının etilerini pişirmeden önce yıkamak mutfak gereçlerine, yüzeylerine ve diğer yiyeceklere de bakteri bulaşmasına sebep olur.
12. Tarım pestisitleri ve zirai ilaçlar yüzünden organik alış veriş mi yapıyorsunuz?
13. Burnu sümkürerek temizlemeye çalışmak aslında mukusun sinüslerinize daha çok yapışmasına sebep olarak enfeksiyonlara açık hale getirir.
14. Terinizi silmek sizi daha çok terletebilir! Terlemek vücudun dışarıya sıcaklık atma yöntemidir ve ter buharlaştıkça vücut serinler.
15. Sinirlenme hissini bastırmak sağlıksız olduğu gibi siniri tamamen dışa vurmanın da bu duyguyu azaltmadığı kanıtlanmıştır.
16. Gece boyunca az ya da çok terlediğimiz için yatak toplamak aslında pek sağlıklı değil. Yatağı dağınık bırakarak gün boyu havalanmasını sağlamak çok daha sağlıklı bir çözüm.
17. Alarmların erteleme seçeneğini çoğu insan kullanıp daha çok uyuduğunu zannetse de aslında sonuç çok da işe yarar değil. Erteleme seçeneği uyku ataletini yükselttiği için yataktan kalkınca olan kötü hissiyatı arttırıyor.
18. Araçlar için özel tasarlanmış bu güneşlik aslında aracın camını açmaktan daha fazla bir etki etmiyor ve içerinin ısısını yalnızca 2.5 - 4.7 derece arası düşürüyor.
19. Yaşlanma karşıtı cilt kremlerinin cildi gerçekten gençleştirdiğine dair hiç bir somut kanıt bulunmuyor. Bu kremler sıradan cilt kremleri gibi cildi nemlendirmekten başka bir şey yapmıyor.
20. Oda spreyleri kötü kokuları gideriyor fakat aynı zamanda ortamın havasını toksik hale getiriyor.
21. Spor öncesi esneme yapmanın 104 araştırmaya göre kişinin kas gücünü %5.5 oranında düşürebildiği saptanmış.
22. Çoğu aile çocuklarının fazla hareketli olmalarının önüne geçmek amaçlı şeker alımlarını sınırlandırıyorlar. Fakat şekerin çocuk davranışı üzerine her hangi bir etkisi olduğu kanıtlanmış değil.
23. Daha iyi maaş alma veya daha iyi bir evde oturma pahasına işyerinden uzak yaşayan insanların subjektif refah seviyelerinin daha düşük olduğu araştırmalar tarafından kanıtlandı.
24. Klozet örtüleri bizi rahat hissettirmekten başka hiç bir işe yaramıyor aslında. Tuvalette buluna e-coli gibi bakterilerden derimiz bizi gayet iyi bir şekilde koruyabiliyor.
25. Soğuk günlerde aracınızı ısıtmak için motoru çalıştırıp beklemek aslında motorun sağlığına hiç de iyi gelmiyor. Ayrıca motor çalıştıktan sonra direkt harekete geçerseniz aracınız çok daha hızlı ısınıyor.
26. Nintendo oyun kartuşuna üflemek geçici bir çözüm sağlasa da aslında üflerken içine kaçan nem paslanmaya sebep olabiliyor.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder