Örneklerle: Süper Kahraman Filmlerinin Çağı Ne Zaman Bitecek?


Çok değil, 5-10 yıl önceye göre nasıl bir havuzun içine düştüğümüzün farkında mısınız? Sadece 2016’da 6 çizgi roman uyarlaması film izleyeceğiz. 2017 daha vahim. 2018 daha da vahim. An itibariyle sinema sektörü, süper güçlülerin etkisi altına girmiş durumda. 2 ayda bir yeni yapımlarla karşılaşıyoruz. Her şey çok güzel değil mi? Ama akıllara takılan bazı karamsar sorular var. Zira sinema, hiçbir şeyin bu kadar mükemmel sürmesine izin vermez.

Fox’un çekinik davranışlarını bir kenara bırakırsak, Marvel Studios ve Warner Bros’un 2020’ye kadarki sinematik evren takvimleri belli. Bizi baya yaşlı birer insana çevirmeyi planlıyorlar bu gidişatlarıyla. Lakin sonrasında? Marvel’dan bir Phase 4, DC’den bir Phase 2 görmek mümkün mü? Görsek bile, bu anca nereye kadar gidebilir?
Ünlü yönetmen Steven Spielberg’in bir sözü vardı. ”Super kahraman filmleri Western’in yolunda ilerliyor.” demişti. Bu akımın da vahşi batı gibi bir süre sonra sönüp gideceğini belirtmişti. Şu anda hiç mantıklı gelmiyor tabi. 500 milyon dolardan az hasılat elde eden bir iş yok. Geek camiası fena halde tüketiyor her filmi. Ama göz önüne alınması gereken şey şu: filmler arttıkça, seyirci tecrübe kazandıkça istekler de artıyor. Mükemmelcilik başlıyor.
3 yıl deli heyecanla beklenen Batman v Superman’i örnek verebiliriz. İlk haftasında filmin yediği eleştirileri hatırlayın. Şu anda çoğu hayranın gözünde bu iki efsanenin birleşmesine ”Mehhh” gözüyle bakılıyor. İnanın ki şu yapım 6 yıl önce çıkmış olsaydı, işler epey farklı olacaktı. Seyirci bu filmlere ”Öncekilerden iyi mi?” mantığıyla değil, ”Eğlendirecek mi?” mantığıyla gidecekti ve yapım muazzam bir şahesere dönüşecekti.
Öyle ki rezalet olmasına rağmen Fantastic Four, Daredevil gibi birçok filmin DVD’leri hala rafımızda. X-Men’i hala akımın en iyi örneklerinden biri olarak görüyoruz. Spider-Man üçlemesini hala defalarca TV’de yayınlıyoruz. Çünkü ilkler değerlidir dostlar. Bu her zaman böyle olmuştur. Haliyle insan şu filmlerin nereye gideceğini düşünmeden edemiyor.
Beyazperdeye aktarılabilecek kaliteli hikaye ve karakter sayısının gün geçtikçe azaldığını düşünürsek, Marvel’dan en fazla bir Phase 4 görebileceğimizi düşünüyoruz. DC ise Green Lantern sonrasına kadar sağlam kalacak mı muamma. Evet, bunları konuşmak için çok erken ama bizim teorilerimiz böyle.
TAG