Monitörünüzdeki Ölü Pikselleri Test Edin

Günümüzde gelişmiş monitör ve tvlerin yaygınlaşmasıyla beraber, bazı problemler de beraberinde gelebiliyor. Malum, bunlar elektronik aletler ve ne zaman sorun oluşturacakları belli olmayabilir. Bu sorunlardan birisi de ekranınızda ölü piksellerin bulunması olabilir. Eğer ekranınızda ölü piksellerin olup olmadığını merak ediyor ve bunu test etmek istiyorsanız doğru yerdesiniz demektir.

ölü piksel öğrenmekPikseller, malum ekranda görülebilecek en küçük birimler ve bunu direk normal ekranda farkedemeyebilirsiniz. Ufak da olsa ölü pikseller nedeniyle görüntü kayıpları yaşabilirsiniz, bu da size hoş gelmeyebilir.

Gelelim ölü pikselimizi nasıl bulacağımıza. Öncelikle ölü pikselin bir rengi olmalı. Bu rengi hem küçüklük hem de arkadaki renk uyumundan dolayı farkedemeyebilirsiniz. Bunun için ekranı tek renge boyamak gerekli. Bu işlem için şu programı ( Dead Pixel Buddy isimli bir program ) kullanacağız.

ölü piksel, dead pixel buddy programı


Programı indirdikten sonra RAR'dan herhangi bir yere çıkarın ve açın. Zaten yalnızca bir .exe dosyası. Şimdi sıra test aşamasında. Programın görüntüsü üstteki gibi olacaktır. Malum, pikselin rengini bilmediğimiz için çeşitli arkaplanlar deneyerek bunu bulmaya çalışacağız.( Fotoğrafta sol menüdeki renkleri kullanarak.) Sırayla test edelim.

Test esnasında her renk geçişinde ekranı iyi incelemeniz gerekli. Ölü pikselin nasıl gözüktüğü konusunda üstteki fotoğrafın sağ altında bulunan "Examples of dead pixels" yani ölü piksel örneklerine bakınız. Ekranda noktalar oluşturmakta ölü pikseller.

Son olarak da eğer yeni bir monitör veya TV aldıysanız veya alacaksanız, hemen test etmenizi öneririm. Tabi eğer görüntü bozukluğu ve kaybı yaşamak istemiyorsanız. Bir sorun oluşması durumunda tüketici olarak aldığınız firmaya başvurarak ürünün değişimini isteyin. Bu sizin en doğal hakkınız. :)


TAG